8 d’abr. 2016

Ja ha arribat la primavera!!!

Si vols veure ocells volar,
vés pel maig a la muntanya,
si vols veure ocells volar,
vés pel maig al colomar.

Allí canta el rossinyol,
la guatlla i la cadernera.
També hi canta la puput
en el temps de primavera

La primavera ja és aquí i és temps de que reneixi la vida. En aquesta època tan important de l’any neixen plantes i animals per tot arreu. Des de l’escola volem ensenyar el respecte per la vida i l’admiració per la natura però necessitem de la vostra ajuda i implicació des de casa.

Les persones ens tornem més “sensibles” vers la natura quant més hi aprenem i més hi convivim. Com deia Gandhi: “La cultura d’un poble es mesura pel mode en què tracta els animals.”
En aquesta època de l’any cal prendre mesures i conèixer com actuar davant d’una sèrie de situacions o petits accidents que podem trobar-nos. Des d’aquesta notícia us volem donar una sèrie de consells útils.
1.     els que hi conviviu amb animals, cal posar al dia les vacunes per tal d’evitar contagi de malalties i desparasitar per evitar tota menta d’insectes ja que alguns poden picar i infectar als humans.  Consulteu al vostre veterinari i tingueu al dia la cartilla de vacunacions així com mireu de tenir ben microxipada i censada a la vostra mascota.

  1. En època de cria és molt fàcil trobar ocellets caiguts del niu a terra. Cal tenir present que molts d’aquests ocells són aus protegides tant si són de ciutat com si són de camp o muntanya.  En cas de que us trobeu un ocell caigut a terra, molt difícilment se’n sortirà si no pot aixecar el vol. Intentar criar-lo a casa per després deixar-lo anar per la finestra tampoc és una opció ja que no pot sobreviure tot sol si els pares no han estat amb ell des de petit, de manera que, si us trobeu un ocell, el millor serà anar a un veterinari per a que us faciliti l’alimentació correcta segons la seva espècie i les seves característiques tot tenint en compte, però, si no us en podeu fer càrrec, podeu trucar al 112 i, si es tracta d’una au protegida ells concertaran la recollida de l’au per especialistes.

  1. Les aus protegides més fàcils de trobar a Barcelona són els pardals, les cueretes, les merles, les orenetes, les garçes, les caderneres i els pit-rojos. No obstant això, SEMPRE és millor acudir a un veterinari (que no us cobraran visita per recollir un animal) o trucar al 112. Us deixem aquí unes imatges per reconèixer aquests ocells.
                                   

  1. Si trobeu una cotorra argentina (les verdes que volen per la ciutat) també la podeu portar a un veterinari. Són uns excel·lents animals de companya que molta gent decideix tenir-la a casa com a mascota ja que són animals molt intel·ligent que interactuen molt amb les persones. No obstant això, heu de tenir en compte que són aus no protegides invasores que cal tenir ben censades. Per aquest motiu, quan en trobeu una, dirigiu-vos a un veterinari per a microxipar-la i censar-la, ja que, pel contrari, si no la teniu registrada, el SEPRONA  pot retirar-vos-la i la eutanasiaran segur.
  1. Quan conduïu cotxe o moto, aneu amb cura si veieu un colom a la calcada o qualsevol altre animal a la carretera. Tingueu present que mols animals són cries que no tenen agilitat per aixecar el vol o no reconeixen un vehicle com a perillós i, si el conductor no té paciència, és possible que l’animal no tingui temps per fugir. Per aquest motiu trobem cada dia desenes d’animals atropellats a les carreteres i carrers. És esforç de tots cuidar per la vida animal.

  1. I, finalment, sobra dir que MAI hem d’agafar un niu d’un arbre ni desplaçar-lo a una altra branca o arbre. Darrerament, per manca d’espais verds a les ciutats, els ocells es veuen obligats a fer nius als testos i plantes dels balcons de vivendes. Si això us passa teniu vàries opcions:

    1. Prevenir posant cd’s o campanetes als arbres i balcons per evitar que les aus hi vagin
    2. Si arribeu tard i ja han fet el niu. Tinguem paciència. És cosa de dues o tres setmanes que els ocellets aixequin el vol i marxin. Tingueu cura de no deixar les finestres obertes perquè no entrin a casa i es facin mal i poseu una mica d’aigua a l’abast de l’ocell. Un ocell no és un animal perillós i no cal esvarar-se ni patir si han fet un niu al nostre balcó. És fins i tot possible que el facin i no ens hi adonem. Ja que no fan ni soroll. Tampoc és bo estar tot el dia observant de prop el niu ni tocar-lo i fer un soroll excessiu. Aprenem a respectar la natura i les seves necessitats
    3. Podeu trucar al 112 o al centre de recollida d’animal de Torreferrussa. Ells vindran i se’n faran càrrec. Aquí us deixem l’enllaç i telèfon del centre.
Carretera B-140 de Sabadell a Santa Perpètua de Mogoda, km 4,5 Finca Torreferrussa
08130  Santa Perpètua de Mogoda
93 561 70 17 / 93 560 00 52

    1. Evidentment, si es tracta d’una au protegida i malmeteu un niu o pollets, estareu faltant a la llei i això pot ser motiu de a denúncia o procediment judicial.

8. La comissió verda de l’escola està encantada a respondre qualsevol dubte que       hi tingueu o intentar ajudar-vos en la mida que ens sigui possible. 
Contacteu amb l’escola davant de qualsevol dubte.
  1. I, finalment, us deixem un poema i reflexió de la Mare Teresa de Calcuta. Esperem que us agradi!!!
¿Por qué amar a los animales?

Porque lo dan todo, sin pedir nada.

Porque ante el poder del hombre que cuenta con armas...son indefensos.

Porque son eternos niños, porque no saben de odios...ni guerras.

Porque no conocen el dinero y se conforman solo con un techo donde guarecerse del frío.

Porque se dan a entender sin palabras, porque su mirada es pura como su alma.

Porque no saben de envidia ni rencores, porque el perdón es algo natural en ellos.

Porque saben amar con lealtad y fidelidad.

Porque dan vida sin tener que ir a una lujosa clínica
.

Porque no compran amor, simplemente lo esperan y porque son nuestros compañeros, eternos amigos que nunca traicionan.

Y porque están vivos.

Por esto y mil cosas más...merecen nuestro amor...!